Portfolio - Bureau Bax

Vergrijzing, ouderdomsziekten, oplopende kosten en harde maatregelen vanuit de regering. De zorg verandert en daarmee het zorginterieur. Bureau Bax maakte een special waarin te zien is dat kille, klinische interieurs plaatsmaken voor sfeervolle ruimtes.

Portfolio

Zorginterieurs

Zorginterieurs in transitie

Vergrijzing, ouderdomsziekten, oplopende kosten, harde maatregelen vanuit de regering. We moeten langer thuis blijven wonen. Zo lang mogelijk zelfstandig zijn. En als we ziek zijn mag dat niet te lang duren. Het zijn ontwikkelingen die effect hebben op het interieur. Kille, klinische interieurs maken plaats voor sfeervolle ruimtes waarin gezocht wordt naar meer warmte. Omgevingen waarin patiënten en behandelaars zich prettig voelen. Of waarin bewoners en verzorgers zich thuis voelen. Het besef is bovendien doorgedrongen dat aangename omgevingen zelfstandigheid of snel herstel bevorderen en stress verlagend werken.

Overall is meer menselijkheid in de zorg de trend en dat is precies de specialiteit van de interieurarchitect. De interieurarchitect denkt en ontwerpt vanuit de gebruiker. Als geen ander weet hij –rekening houdend met soms torenhoge medische eisen – in te spelen op de beleving van de gebruiker. Als specialist van de binnenruimte is hij niet alleen ontwerper, hij weet ook wat technisch haalbaar is, adviseert, coördineert en plant. Samen met een interieurarchitect ontstaat een menselijk zorginterieur.

In deze special staan achttien zorgprojecten van interieurarchitecten die aangesloten zijn bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten. De projecten variëren van pijncentrum en fysiotherapiepraktijk tot woonzorgcentrum en herstelhotel. Samen illustreren ze in woord en beeld hoe divers het werk van de interieurarchitect is. In een viertal interviews wordt daarnaast dieper ingegaan op de ontwikkelingen in de zorg en de effecten daarvan op het vak. Marjolein van Dijl licht de eerstelijns zorg toe, Annekoos Littel vertelt over de verandering van verblijven naar wonen: van bejaardenhuis naar woonzorgcentrum, Anja Dirks weet alles van ontwerpen voor mensen met dementie en Fanny Willems en Laura Vennik zijn gespecialiseerd in healing environment. 

februari 2015